Antioxidanţii – compuşii care ne protejează de îmbătrânirea prematură

Elit Medical | Publication Date: 17-04-2019 | Categorie: General | 69 Views

Antioxidanţii – compuşii care ne protejează de îmbătrânirea prematură

Stresul oxidativ reprezintă un dezechilibru al mecanismelor complexe de oxido-reducere de la nivel celular care contribuie la moartea celulară.

Antioxidanţii sunt agenţi care previn stresul oxidativ, neutralizând radicalii liberi ce sunt responsabili de îmbătrânirea prematură şi au rol în apariţia bolilor cardiovasculare, a cancerelor, bolii Alzheimer, degenerării maculare, cataractei.

O parte dintre antioxidanţi sunt produşi în mod natural în corp, în timp ce alţii provin din dietă. Cei mai frecvenţi dintre antioxidanții alimentari sunt beta-carotenul şi alţi carotenoizi înrudiţi (mulţi cu activitate de vitamină A), diverse forme de vitamina E, vitamina C.

Beta-carotenul, un precursor al vitaminei A, este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi proveniţi din alimentaţie. Acesta se găseşte în vegetale verzi precum spanac, salată verde, varză, broccoli, vegetale galbene şi portocalii precum lămâi, portocale, grepfrut, piersici, caise, mango, morcovi.

Vitamina E este formată din tocoferoli şi tocotrienoli. Tocoferolii protejează membranele celulelor de oxidare. Tocotrienolii sunt antioxidanţi mai puternici decât tocoferolii, însă aceștia se asimilează greu şi sunt eliminaţi rapid din organism. Datorită absorbţiei foarte bune de la nivel tegumentar, sunt folosiţi în produse de îngrijire a pielii.

Vitamina E se găseşte mai ales în uleiuri vegetale (ulei de germeni de grâu, floarea-soarelui, rapiţă, şofrănel, porumb, soia), seminţe, nuci, migdale, alune, alune de pădure, cereale integrale, vegetale frunzoase.

Vitamina C – prezintă rol antioxidant prin neutralizarea radicalilor liberi de oxigen şi a proteazelor. Se găseşte în cantităţi mari în fructele proaspete (mai ales citrice), ardei gras, broccoli, legume verzi frunzoase.

Alţi compuşi cu rol antioxidant sunt reprezentaţi de seleniu (carne, ouă, oleaginoase), zinc (carne, peşte, organe, galbenuş de ou), licopen (roşii, pepene verde, papaya), luteină (spanac, sfeclă, andive), coenzima Q10 (peşte gras, vită, pui, seminţe şi nuci, uleiuri vegetale) și polifenoli (cafea, ceai verde, resveratrolul din coaja strugurilor, coacăze).

Astfel, fructele şi legumele sunt surse importante de antioxidanţi - vitamine C, E, carotenoizi, polifenoli, minerale și sunt extrem de valoroase în alimentația unei persoane.

Atenţie, suplimentarea dietei cu vitamine şi alte produse din comerţ nu este necesară şi recomandată pentru majoritatea adulţilor. Este de dorit ca sursa acestor compuşi sa fie o dietă sănătoasă, echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale, din surse cât mai variate.

 

Sursă text: Dr. Spânu Irina - Medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

RECOMANDAM SI ALTE ARTICOLE

Ce alimente ne ajută în constipaţia cronică?
Ce alimente ne ajută în constipaţia cronică?

Ce alimente ne ajută în constipaţia cronică? Dieta bogată în fibre alimentare cre...

Cum se realizează producţia de Colesterol în corp?
Cum se realizează producţia de Colesterol în corp?

      Doar aproximativ 20% din colesterolul din sânge provine de la ...

De ce creşte acidul uric şi ce măsuri luăm?
De ce creşte acidul uric şi ce măsuri luăm?

De ce creşte acidul uric şi ce măsuri luăm? Acidul uric este un produs final de metabolism,...

Îngrijorător! În ultimii 5 ani s-a dezvoltat un nou tip de autism... virtual
Îngrijorător! În ultimii 5 ani s-a dezvoltat un nou tip de autism... virtual

Aveţi mare grijă cât timp vă lăsaţi copiii în faţa televizoarelor, tabletelor or...