Care sunt substanțele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranțe alimentare?

Elit Medical | Publication Date: 08-05-2019 | Categorie: General | 316 Views

Care sunt substanțele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranțe alimentare?

Alergiile alimentare reprezintă reacții exagerate ale sistemului imunitar, ca urmare a ingestiei unui aliment sau aditiv alimentar.

Spre deosebire de intolorența la un aliment sau de intoxicația alimentară, alergiile implică o reacție a sistemului imunitar. În acest caz, organismul reacționează la ingestia unui aliment (alergen), declanșând o serie de mecanisme de apărare.

Substanțele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranțe alimentare sunt:

1. cereale care conțin gluten: grâu, secară, orz, ovăz, grâu spelt, grâu dur sau hibrizi ai acestora și produse derivate, exceptând:

   a) siropurile de glucoză obținute din grâu, inclusiv dextroză;

   b) maltodextrine obținute din grâu;

   c) siropurile de glucoză obținute din orz;

   d) cerealele utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă.

2. crustacee și produse derivate;

3. ouă și produse derivate;

4. pește și produse derivate, exceptând:

    a) gelatină de pește folosită ca substanță suport pentru preparatele de vitamine sau de carotenoide;

    b) gelatina de pește sau ihtiocolul folosit(ă) la limpezirea berii sau a vinului.

5. arahide și produse derivate;

6. soia și produse derivate, exceptând:

   a) uleiul și grăsimea de soia rafinate complet;

   b) amestecuri naturale de tocoferoli (E306), tocoferolul D-alfa natural, acetatul de tocoferol D-alfa natural, succinatul de tocoferol D-alfa natural, obținuti din soia;

   c) fitosterolii și esterii de fitosterol derivați din uleiuri vegetale, obținuti din soia;

   d) esterul de stanol vegetal fabricat din steroli de ulei vegetal, obținuti din soia.

7. lapte și produse derivate (inclusiv lactoză), exceptând:

   a) zerul utilizat pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă;

   b) lactitolul.

8. fructe cu coaja lemnoasă: migdale (Amygdalus communis L.), alune de pădure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci Caju (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia și nuci de Queensland (Macadamia ternifolia), precum și produse derivate, exceptând fructele cu coajă utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă.

9. țelina și produse derivate;

10.muștarul și produse derivate;

11.seminte de susan și produse derivate;

12.dioxidul de sulf și sulfiții în concentrații mai mari de 10 mg/kg sau 10 mg/litru în echivalent SO2 total care trebuie calculați pentru produsele gata pentru consum.

13.lupin și produse derivate;

14.moluște și produse derivate.

La această listă se adaugă produsele obținute din cele de mai sus, în masura în care procesul la care sunt supuse nu e probabil a crește nivelul de alergenicitate estimat de autoritate pentru produsul de bază din care au fost obținute.

 

Sursa text: Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor

 

RECOMANDAM SI ALTE ARTICOLE

4 Moduri de a Îmbunătăţi Concentrarea şi Memoria
4 Moduri de a Îmbunătăţi Concentrarea şi Memoria

Îmbătrânirea normală conduce la schimbări graduale în mai multe competenţe aso...

Cum se realizează producţia de Colesterol în corp?
Cum se realizează producţia de Colesterol în corp?

      Doar aproximativ 20% din colesterolul din sânge provine de la ...

Antioxidanţii – compuşii care ne protejează de îmbătrânirea prematură
Antioxidanţii – compuşii care ne protejează de îmbătrânirea prematură

Antioxidanţii – compuşii care ne protejează de îmbătrânirea prematură Stre...

Ce mâncăm în perioada sarcinii și ce alimente trebuie evitate?
Ce mâncăm în perioada sarcinii și ce alimente trebuie evitate?

Unul dintre cei mai importanţi factori care contribuie la dezvoltarea unui bebeluş sănătos este ...