Ce alimente ne ajută în constipaţia cronică?

Elit Medical | Publication Date: 05-04-2019 | Categorie: General | 156 Views

Ce alimente ne ajută în constipaţia cronică?

Dieta bogată în fibre alimentare creşte volumul bolului fecal şi reduce timpul tranzitului intestinal determinând normalizarea frecvenţei scaunelor la persoanele care suferă de constipaţie cronică.

Fibrele alimentare sunt principii nutritive de natură vegetală, nedigerabile şi neabsorbabile, în totalitate, prin mucoasa intestinală.

Fibrele se găsesc într-o varitate mare de alimente: fructe (precum mere, pere, citrice, piersici, fructe de pădure, ananas, prune uscate, struguri), legume (fasole verde, varză, broccoli, salată verde, conopidă, morcovi, roşii, dovlecel, castraveţi, spanac), leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte), cereale integrale (pâine neagră, tărâţe, germeni de grâu, cereale pentru micul-dejun, orez brun), migdale, alune, nuci, seminţe. Sorbitolul şi fructoza prezente în alimente precum mere, pere, piersici, nectarine, caise, cireşe, struguri, stafide, nuci au de asemenea un rol benefic în constipaţie.

Necesarul de fibre este de 20-35 g/zi, recomandându-se ca dieta să includă 5-7 porţii de fructe şi de legume (1 porţie=1 ceaşcă legume cu frunze precum salată verde, ½ ceaşcă pentru alte legume, ½ ceaşcă suc de legume, 1 fruct mediu precum măr, pară, piersică cam de mărimea pumnului, ¼ ceaşcă fructe uscate, ¼ ceaşcă suc de fructe), zilnic, la care se adaugă cereale integrale. Se recomandă ca asigurarea aportului de fibre alimentare să se facă din surse cât mai variate.

Aportul crescut de fibre poate duce la balonare, problemă care poate fi evitată prin creşterea treptată a aportului de fibre în funcţie de toleranţă şi eficacitate.

Fibrele alimentare prezintă şi alte beneficii precum scăderea colesterolului “rău” (LDL-colesterol), atenuarea creşterii glicemiei după masă, scăderea riscului de boală cardiovasculară şi diabet zaharat tip 2, menţinerea florei bacteriene intestinale normale, detoxifiere, scăderea riscului de cancer colonic.

Alte măsuri utile în constipaţia cronică sunt hidratarea adecvată şi evitarea sedentarismului.

Când constipaţia se asociază cu anemie, scădere în greutate, dureri abdominale sau dacă instalarea constipaţiei este recentă se recomandă evaluare gastroenterologică.

 Sursă text: Dr. Spânu Irina - Medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

RECOMANDAM SI ALTE ARTICOLE

Cancerul de prostată este în creştere!
Cancerul de prostată este în creştere!

Cancerul de prostată este în creştere, este cel mai frecvent tip de cancer şi este a treia ...

4 lucruri pe care ar trebui să le cunoaşteti despre Disfuncţia Erectilă
4 lucruri pe care ar trebui să le cunoaşteti despre Disfuncţia Erectilă

Disfuncţia erectilă, învăluită odată în mister, este acum în centrul atenţie...

Cum se realizează producţia de Colesterol în corp?
Cum se realizează producţia de Colesterol în corp?

      Doar aproximativ 20% din colesterolul din sânge provine de la ...

Prevenția alimentară în bolile oncologice!
Prevenția alimentară în bolile oncologice!

Prevenția alimentară în bolile oncologice! România are cele mai înalte rate s...