Ce mâncăm în perioada sarcinii și ce alimente trebuie evitate?

Elit Medical | Publication Date: 18-02-2019 | Categorie: General | 83 Views

Unul dintre cei mai importanţi factori care contribuie la dezvoltarea unui bebeluş sănătos este alimentaţia mamei în perioada sarcinii. Ce mâncăm şi ce e bine să evităm în această perioadă?

Ce alimente trebuie evitate în sarcină?

    Un aspect foarte important în perioada gravidiei  este alimentaţia, o alimentaţie incorectă putând afecta sarcina şi avea efecte pe termen lung asupra sănătaţii copilului. În această perioadă este recomandată o dietă echilibrată, incluzând fructe, legume, lactate, cereale integrale, surse variate de proteine (carne, peşte, ouă, fasole, mazăre, nuci, seminţe), cu respectarea riguroasă a normelor de igienă la manevrarea alimentelor.

    Există însă unele alimente ce trebuie evitate în sarcină, datorită potenţialelor efecte toxice pe care le pot avea:

  • carnea crudă sau gătită în sânge, mezelurile pe bază de carne crudă
  • consumul crescut de ficat sau produse derivate din ficat, consumul de suplimente cu ulei de peşte îmbogăţit cu vitamina A, excesul de vitamina A putând avea efecte nocive asupra fătului
  • peştii care ar putea avea un conţinut crescut de mercur, acesta putând afecta sistemul nervos al fătului – rechinul, tonul obez de Atlantic, macroul de mare (regal), peştele-spadă, marlinii, peştele pion rosu, somonul, peştele negătit în general, inclusiv sushi, sashimi, peştele afumat sau fructele de mare congelate negătite
  • ouăle crude sau fierte moi (atenţie şi la alimentele care ar putea conţine ouă crude, precum maioneză, creme, îngheţată) deoarece pot produce toxiinfecţii alimentare
  • brânzeturi obţinute din lapte nepasteurizat sau alte alimente care ar putea conţine lapte nepasteurizat (verificaţi eticheta)
  • brâzeturile moi cu mucegai, precum Brie, Camembert, Gorgonzola, Roquefort
  • alcoolul – se recomandă evitarea completă a alcoolului, chiar şi în  cantităţi mici putând afecta fătul
  • excesul de cofeină – se recomandă max. 200 mg cofeina/zi (cca. 200-250 ml cafea = ~95-165 mg cofeină, pentru siguranţă limitarea aportului la 1 ceaşcă cafea/zi); atenţie, trebuie luat în considerare faptul că şi cacaoa, ceaiurile, ciocolata, Cola conţin cofeină
  • sucurile carbogazoase, băuturile energizante
  • aportul crescut de zaharuri şi grăsimi (prăjeli, alimente procesate, dulciuri concentrate)

 

   Sursă text: Dr. Spânu Irina - Medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

RECOMANDAM SI ALTE ARTICOLE

Prevenția alimentară în bolile oncologice!
Prevenția alimentară în bolile oncologice!

Prevenția alimentară în bolile oncologice! România are cele mai înalte rate s...

4 Moduri de a Îmbunătăţi Concentrarea şi Memoria
4 Moduri de a Îmbunătăţi Concentrarea şi Memoria

Îmbătrânirea normală conduce la schimbări graduale în mai multe competenţe aso...

Cum se realizează producţia de Colesterol în corp?
Cum se realizează producţia de Colesterol în corp?

      Doar aproximativ 20% din colesterolul din sânge provine de la ...

Îngrijorător! În ultimii 5 ani s-a dezvoltat un nou tip de autism... virtual
Îngrijorător! În ultimii 5 ani s-a dezvoltat un nou tip de autism... virtual

Aveţi mare grijă cât timp vă lăsaţi copiii în faţa televizoarelor, tabletelor or...