De ce creşte acidul uric şi ce măsuri luăm?

Elit Medical | Publication Date: 25-03-2019 | Categorie: General | 137 Views

De ce creşte acidul uric şi ce măsuri luăm?

Acidul uric este un produs final de metabolism, hiperuricemia (valori crescute ale acidului uric) putând apărea ca urmare a unei perturbări metabolice, prin creşterea producţiei de urat, a reducerii eliminării de urat din organism sau a unei combinaţii dintre cele două.

Un rol important la persoanele predispuse genetic îl are consumul crescut de alimente bogate în proteine şi consumul de alcool.

Cea mai frecventă formă este hiperuricemia asimptomatică, care, aşa cum sugerează numele, nu se asociază cu manifestări clinice, fiind diagnosticată întâmplător la analize de rutină.

Termenul   de   gută   se   referă   la   manifestări   articulare   şi   viscerale,   acestea apărând  doar  la o mică  parte  din  cazurile  de  hiperuricemie  prin  depunerea  uratului la nivelul ţesuturilor. Formele clinice pe care le poate lua guta sunt criza acută de gută (artrita acută gutoasă) sau guta cronică – manifestată prin afectarea articulară cronică, apariţia tofilor gutoşi (tumorete mici superficiale alb-gălbui, nedureroase, cel mai frecvent localizate pe degete, dosul mâinilor, palme, cot, picioare – mai ales la nivelul degetului mare, genunchi), afectare renală.

Pentru scăderea riscului de gută se recomandă efort fizic regulat, în limita toleranţei personale şi scădere în greutate la persoanele cu exces ponderal (-1.5-2.5 kg/lună, prin dietă echilibrată). Principalele alimente care trebuie evitate sunt carnea de animal tânăr, organe, vânat, fructe de mare, anşoa, scrumbii, sardine, hering, crap, somn, evitarea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr sau sirop de porumb cu conţinut ridicat de fructoză şi de alcool.

Se recomandă ca principalele surse de proteine sa fie reprezentate de lactate cu conţinut redus de grăsimi, ouă, proteine de origine vegetală (fasole boabe, mazăre, soia, linte, năut, cereale integrale), cu asigurarea unui aport bogat de legume şi fructe.

Tratament medicamentos se urmează numai la indicaţia medicului.

 Sursă text: Dr. Spânu Irina - Medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

RECOMANDAM SI ALTE ARTICOLE

Îngrijorător! În ultimii 5 ani s-a dezvoltat un nou tip de autism... virtual
Îngrijorător! În ultimii 5 ani s-a dezvoltat un nou tip de autism... virtual

Aveţi mare grijă cât timp vă lăsaţi copiii în faţa televizoarelor, tabletelor or...

ECOCARDIOGRAF DOPPLER COLOR MyLab40 Cardiovascular | Gama completa de investigatii
ECOCARDIOGRAF DOPPLER COLOR MyLab40 Cardiovascular | Gama completa de investigatii

MyLab40 Cardiovascular este un sistem ultrasonografic de tip consola compacta proiectat pentru a fi ...

Cum aflam daca avem diabet zaharat in sarcina?
Cum aflam daca avem diabet zaharat in sarcina?

Cum aflăm dacă avem diabet zaharat în sarcină? Ţinând cont de faptul că diabetul...

ECOGRAF DOPPLER COLOR 4D MyLab 4D | Gama completa de investigatii
ECOGRAF DOPPLER COLOR 4D MyLab 4D | Gama completa de investigatii

MyLab40 este un sistem ultrasonografic de tip consola compacta proiectat pentru a fi solutia ideala ...